Programlehetőségek

Vízelemzés

A BISEL féle vízvizsgálat során biológiai vizsgálatok (ökológiai állapotfelmérés) alapján számított (BI) bioindex a vízfolyások vízminősítésének egyik eszköze.

A BISEL vízvizsgálati módszer a vízi makrogerinctelen (szabad szemmel látható) állatok megfigyelésével, meghatározásával pontos képet ad az ember által megváltoztatott környezet állapotáról.

A vizsgálati módszer során az adott patakszakaszból gyűjtjük be a makrogerinctelen állatokat, majd a fajhatározás és példányszám megállapítása után a BISEL táblázatból kiolvasható a vízfolyás minősége. A táblázat 0-10 közötti értékelést biztosít. 0- gyakorlatilag szennyvíz, míg a 10-es egy háborítatlan, szennyeződésmentes víztest.

A program során 2-3 fős csapatok dolgoznak együtt egy néhány méteres patakszakaszon, másik csapat az ő határvonaluktól indul, és így tovább, míg tarta a csoportlétszám. A csapatok önállan dolgoznak, mindenki kap hálót, gyűjtőedényt, határozó lapot és kitöltendő űrlapot. Mikor minden csapat végzett összesítjük az eredményeket, így az adott patakszakasz pontosan kiértékelhető.

A foglalkozás során a 2-3 fős csapatok összedolgoznak, közösen tervezik meg a begyűjtést, határozást és természetesen az ellenőrzés után a kifogott állatokat visszaengedik.

A foglalkozás időtartama: 2-3 óra terepen.

Ajánlott korcsoport:

Időpont: